Royement hypotheek
Hoezo moet je een hypotheek nog doorhalen? Dat zit zo. Als een hypotheek is afgelost dan blijft de hypotheek gewoon bestaan. Dat klinkt alleen logisch voor juristen.
Dat zit zo. Een hypotheek is een zekerheid voor de partij die het geld heeft uitgeleend. Het zijn twee overeenkomsten, de geldlening en de hypotheek. Als de lening is afgelost is er geen reden meer om gebruik te maken van het hypotheekrecht. Dat recht blijft wel in stand en staat dus ook in het kadaster ingeschreven.
Aflossen direct doorhalen
Als de hypotheek is afgelost is het in de meeste gevallen logisch en verstandig om die ook door te halen bij het kadaster. Alleen in uitzonderingsgevallen wil je namelijk die oude hypotheek weer leven in blazen. Denk dan aan de situatie dat je op de oude voorwaarden weer geld wil opnemen voor bijvoorbeeld een verbouwing.
Meestal is dat juridisch en ook financieel niet gunstig. De hypotheek is gekoppeld aan een specifiek object. Er rust een hypotheek op Straatje 1 in Huizen. De hypotheek is gevestigd op het object.
Een startershypotheek kan je altijd direct door laten halen. Een startershypotheek is namelijk eenmalig en uitsluitend voor starters op de woningmarkt. Heb je die afgelost dan kan je die door laten halen. Je ka ook delen van een hypotheek doorhalen.
Notaris
Dan moet de hypotheek doorgehaald, royeren noemen de juristen dat. Dat kan je helaas niet zelf. Wijzigingen in het kadaster kunnen alleen aangebracht door een notaris.
Stappenplan hypotheek doorhalen
In 4 stappen hypotheek doorhalen
-
Geef opdracht
Jij geeft opdracht aan de notaris. De aanvraag kan ingediend door een belanghebbende. Staan jullie samen op de hypotheek? Dan hoeft er toch maar één van jullie beiden het royement aan te vragen.
-
Toestemming vragen aan bank
De notaris vraagt daarna formeel toestemming aan de bank (of andere partij). Die bank is namelijk de rechthebbende.
-
Bank geeft toestemming
De bank kijkt in haar administratie of de hypotheek inderdaad is afgelost. Hierna geeft de bank toestemming.
-
Notaris maakt royementsakte
De notaris maakt een royementsakte en schrijft die in bij het kadaster. Hierna ontvang je van de notaris een bevestiging van het royement. Je kan nu in het kadaster controleren dat er geen hypotheek rust op het adres.
Verkopen is altijd doorhalen
Bij verkoop moet de hypotheek altijd zijn doorgehaald. Logisch, vanaf dat moment is het object niet meer van de verkoper. Bij verkoop regelt de notaris van de koper dat voor je. Een addertje onder het gras is dat de notaris dat doet tegen het tarief waarover jij niets te zeggen hebt. De notaris is namelijk gekozen door de koper. Veel notarissen halen via deze weg de korting terug die ze aan de koper gaven. Een tarief van 300 euro voor een simpel royement, komt regelmatig voor.
Kan ik zelf mijn hypotheek doorhalen?
Je kan het niet zelf. Je kan wel zelf de regie nemen. Vraag via ons nu het royement aan. Wij handelen dat super snel en 100% online af. De afhandeling is in handen van Notariële Diensten. Voor hun werkzaamheden scoren zij een 9.3.