Bedrijfspand verkopen
Je wilt een bedrijfspand verkopen. Wat moet je dan doen? De verkoop van een dergelijk object kan je laten doen door een makelaar. Je kan het vaak ook zelf. Dat hangt af van je marktkennis en van de aard van het object. Wil je een loods op een industrieterrein aan de buurman verkopen? Dan kan je dat prima zelf. Wil je een kantoortoren verkopen? Dan is een makelaar vermoedelijk de juiste partij. Er bestaan ook vele mengvormen. De makelaar doet een deel en jij doet een deel, zeker online zijn daar voldoende initiatieven voor te vinden.
Eigen gebruik of belegger
Verkoop je een pand aan een belegger? Die kijkt heel anders naar het object. Hoeveel zijn de huuropbrengsten en hoe zeker is de toekomstige inkomstenstroom? Of ga je je bedrijfspand verkopen aan iemand voor eigen gebruik? Die zal toch in eerste instantie het pand beoordelen op de vraag of het geschikt is voor het doel waarvoor de koper het wil gaan gebruiken. Een bedrijfspand verkopen is een kwestie van op de juiste manier presenteren en onderhandelen met de kopende partij.
Stappenplan bedrijfspand verkopen
-
Verzamel de informatie over het object
Je hebt de basisgegevens nodig, zoals de koopakte waarin staat wie eigenaar is. Je hebt de beschrijving van het object nodig, zoals de kadastrale aanduiding, de bestemming en de plattegrond.
-
Zorg dat het pand er goed uitziet
Als je iets wilt verkopen, zorg dan altijd dat het er schoon uitziet. Als je dat in de hand hebt zorg dan ook voor de directe omgeving. Een loods waar het onkruid meters hoog staat, verkoopt echt slechter. Opvallend slecht onderhoud, gebroken ramen, kapotte deuren, laat die even repareren.
-
Bepaal een redelijke prijs
Bepaal een prijs. De marktwaarde kan je meestal afleiden aan vergelijkbare objecten in de regio. Kom je er niet uit? Je kan een makelaar een waardebepaling laten doen. Dat is iets anders dan een taxatie en minder kostbaar. Maak een kostenberekening op basis van je aanschafwaarde en boekwaarde. Dan is duidelijk bij welke prijs je verlies maakt en wat je grenzen in de onderhandeling zullen zijn.
-
Zoek de kanalen om te adverteren
Er zijn kanalen waar alleen makelaars op kunnen adverteren. Maar er zijn ook veel plekken waar je zelf iets kan neerzetten. Zelfs op marktplaats.nl zie je veel bedrijfsmatig onroerend goed voorbij komen. Als het om veel geld gaat, overweeg dan zelfstandig te adverteren op bijvoorbeeld Google.
-
Ga de onderhandelingen in
Er zijn geen regels voor onderhandelen. Behalve dat je open een eerlijk hoort te onderhandelen. Realiseer je dus dat je niet zomaar kan stoppen met een onderhandeling. Bedenk dat hoe meer jij je kaarten op tafel legt, hoe lager de prijs uit zal pakken. Omgekeerd, hoe beter jij weet wat de knelpunten voor de koper zijn, hoe hoger de prijs.
-
Stel een goed contract op
Leg de afspraken goed vast. De koopovereenkomst moet alle aspecten bevatten die van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bedoeling die de koper heeft. Zoekt die een horecapand, dan moet duidelijk zijn of dat wel kan binnen de huidige bestemming. Is dat niet mogelijk, neem ook dat dan expliciet op. Denk verder aan energieprestatiecertifcaat, bodemverontreiniging en dergelijke.
-
Passeer bij de notaris
Uiteindelijk moet het koopcontract omgezet in een transportakte. Dat moet in Nederland verplicht bij een notaris. Die schrijft de akte in bij het Kadaster.
Fiscale aspecten
Onderzoek vooraf wat de beste fiscale manier is om een pand te verkopen. Kan je een bepaalde waardestijging in privé nemen? In Box 3 is een dergelijke waardestijging niet belast. Is er bij deze transactie sprake van BTW, of van overdrachtsbelasting? Zo ja welk tarief is hier van toepassing.