Huurovereenkomst winkelruimte en dergelijke
Zakelijke verhuur van winkelruimte en andere voor het publiek toegankelijke ruimtes. Er zijn twee soorten bedrijfsruimtes. De voor het publiek toegankelijke en de overige bedrijfsruimte.
Voor winkels, restaurants, cafรฉs en dergelijke is een apart huurregime. De huurder heeft in het algemeen recht op een contract voor vijf jaar en een lange opzegperiode. Dat is logisch. Het bedrijf hangt samen met de locatie. Een kantoor kan je relatief eenvoudig verhuizen. Een winkel is gebonden aan de plek waar die gevestigd is.
In principe is de keuze niet aan de contractpartijen. Het gaat uiteindelijk om het feitelijke gebruik en niet wat je in het contract opneemt.
Wat moet je zelf opnemen in dit huurcontract
Je moet de feitelijke gegevens opnemen van de huurder, de huur en de huurperiode. Er zijn ook eventueel keuzes te maken bij zaken zoals onderhoud. Omdat het een huurcontract is voor een langere periode is er ook meer mogelijk met specifieke aanpassingen voor de huurder. Bij concrete investeringen door de verhuurder moet je goede afspraken maken. Zo investeerde eigenaren van winkelpanden fors in hun pand om ze te verhuren aan Hudson Bay. Door tegenvallende verkopen trok deze winkelketen zich terug uit Nederland. Verhuurders bleven met een enorme schadepost zitten en moesten kostbare juridische procedures starten, waarbij ze geluk hadden als ze garanties hadden van het Canadese moederbedrijf.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- omschrijving van het gehuurde;
- bepalingen over de huur;
- aanvullende vergoedingen voor zaken die zijn opgenomen in de huur;
- BTW keuze en betaling;
- betaling, borg en aanpassing huur;
- onderhoud en verdeling kosten;
- wijze van opzeggen;
- bepalingen voor tussentijds opzeggen;
- aangeven van risico’s voor vergunningen en verzekeringen;
- aanvullende bepalingen.
Context verhuur middenstandsruimte
Dit is een huurcontract voor de huur/verhuur van winkelruimte en dergelijke, ook wel middenstandsbedrijfsruimte genoemd. Ook te gebruiken voor alle andere bedrijfsruimten die hierop lijken. Dat zijn kort gezegd bedrijfsruimte die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals snackbar, cafรฉ of restaurant. Er zijn juridisch twee soorten bedrijfsruimten met ieder een eigen contract. De huurtermijn voor deze contracten is vijf jaar eenmaal automatisch te verlengen met nogmaals vijf jaar. De strenge regels hangen samen met de aard van het contract en de bedrijfsvoering. Een winkel of cafรฉ investeert juist ook in de plek waar die zit. Vandaar dat de huurtermijnen lang en vast zijn.
In uitzonderingsgevallen kan je een ook een contract voor minder dan twee jaar afsluiten. Dat doe je bijvoorbeeld als verhuurder omdat er minder vraag is naar de winkelruimte, of omdat de huurder een startende ondernemer is.
Overzetten huurcontract middenstandsbedrijfsruimte
Bij deze huurcontracten zie je ook vaak dat er gebruik wordt gemaakt van “in de plaats stelling”. De huurder verkoopt zijn bedrijf, bijvoorbeeld een winkel. De verhuurder accepteert dat de nieuwe eigenaar het huurcontract overneemt.
Frans Arts (geverifieerde eigenaar) –
Prima in orde